Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Οι άθλοι του Ηρακλή

    Το όνομα του Ηρακλή προέρχεται από τη λέξη Ήρα και κλέος(=δόξα), δηλαδή τον άνθρωπο που απέκτησε φήμη λόγω της Ήρας. Ο Ηρακλής ήταν γιος της Αλκμήνης και του Δία, γεννήθηκε στη Θήβα, αλλά καταγόταν από την Αργολίδα. Παρόλο που καταγόταν από έναν άλλο σημαντικό μυθικό ήρωα, το βασιλιά της Αργολίδας, τον Περσέα, γεννήθηκε στη Θήβα, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στη Θήβα κατέφυγαν η μητέρα του Αλκμήνη και ο σύζυγός της Αμφιτρύονας, για να καθαρθεί ο τελευταίος από το μίασμα της κατά λάθος δολοφονίας του πεθερού του Ηλεκτρύωνα, γιου του Περσέα και βασιλιά των Μυκηνών.Στη διάρκεια μιας απουσίας του Αμφιτρύονα από τη Θήβα σε εκστρατεία, ο Δίας θαμπωμένος από την ομορφιά της Αλκμήνης αποφάσισε να την πλανέψει. Πήρε λοιπόν τη μορφή του Αμφιτρύονα, προσποιήθηκε ότι γύρισε νικητής από την εκστρατεία και ξεγέλασε την Αλκμήνη.
     Καρπός του έρωτά τους ήταν δίδυμα αγόρια, ο Ηρακλής και ο Ιφικλής. Ο Δίας, όμως, ήταν αλαζονικός και καυχησιάρης. Έτσι, όταν πλησίαζε η μέρα της γέννησης του Ηρακλή, ανακοίνωσε μπροστά σ' όλους τους θεούς ότι θα γεννηθεί κάποιος απόγονος του Περσέα που θα γίνει βασιλιάς των Μυκηνών.
     Ο φθόνος της Ήρας για το νόθο παιδί του συντρόφου της, Δία, ξεκίνησε από τη βρεφική ακόμα ηλικία του, εκεί όπου έστειλε στην κούνια του βρέφους δύο φίδια, τα οποία ο Ηρακλής έπνιξε με τα χέρια του. Κατά τα εφηβικά του χρόνια, ο Ηρακλής προκάλεσε τον πόλεμο μεταξύ της Θήβας και του Ορχομενού, νικώντας τους δεύτερους. Ο βασιλιάς της Θήβας του έδωσε ως ανταμοιβή την κόρη του Μεγάρα, η οποία έγινε σύζυγος του ήρωα και απέκτησαν τρία παιδιά. Η ευτυχισμένη ζωή του Ηρακλή όμως φούντωσε περισσότερο το μίσος της Ήρας, η οποία του έστειλε λύσσα και τον οδήγησε να δολοφονήσει τη γυναίκα και τα παιδιά του.
     Όταν ο Ηρακλής συνήλθε και συνειδητοποίησε την αποτρόπαια πράξη του, προκειμένου να εξαγνισθεί οδηγήθηκε στο Μαντείο των Δελφών προκειμένου να πάρει χρησμό. Ο χρησμός που του όρισε το Μαντείο ήταν να υπηρετήσει για δώδεκα χρόνια το βασιλιά της Τίρυνθας, Ευρυσθέα και να υλοποιήσει τους άθλους που ο βασιλιάς θα του όριζε. Όταν πραγματοποιούσε τους άθλους που θα του επέβαλε ο Ευρυσθέας, θα γινόταν αθάνατος.
    Έτσι σύμφωνα με το μύθο ο Ηρακλής ξεκίνησε από την εξόντωση του λιονταριού της Νεμέας, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην περιοχή της Λέρνας, όπου στόχος ήταν να απαλλάξει τη λίμνη από το τρομερό τέρας με τα εννέα κεφάλια, τη Λερναία Ύδρα. Ακολουθεί το Ελάφι της Αρτέμιδος, ο Ερυμάνθιος Κάπρος, οι Στάβλοι του Αυγεία, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, ο Ταύρος της Κρήτης, τα Άλογα του Διομήδη, η Ζώνη της Ιππολύτης, τα Βόδια του Γηρυόνη, τα Μήλα των Εσπερίδων και ο Κέρβερος.
                                                 Η ζώνη της Ιππολύτης

                                                       

                                                          Η Λερναία Ύδρα
                                                       
                                                      Οι στάβλοι του Αυγεία
                                                         

                                                     Τα άλογα του Διομήδη

                                               
                                                       Ο Ερυμάνθιος κάπρος

  
                                                     Οι Στυμφαλίδες όρνιθες
                                                       
                                                      Το λιοντάρι της Νεμέας


                                                     Ο ταύρος της Κρήτης
                                                            

                                                    Το ελάφι της Αρτέμιδος


                                                             Ο Κέρβερος
                                                       
                                                      Τα βόδια του Γηρυόνη
                                                         

                                                     Τα μήλα των Εσπερίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.