Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η επέτειος του Πολυτεχνείου

       
                                                     ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

    Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας (χούντα), που είχε αναλάβει την εξουσία με τη βία στην Ελλάδα από τις 21 Απριλίου του 1967. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», όπως ονομάστηκαν, κλείστηκαν μέσα στο κτίριο της Σχολής του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και ξεκίνησαν τη λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, με τον οποίο καλούσαν το λαό να αντισταθεί στη Χούντα των Συνταγματαρχών, ξεκινώντας το μήνυμά τους με την περίφημη πλέον φράση: «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλά.......».
   Ο αγώνας τους αυτός σύντομα δικαιώθηκε, γιατί ο λαός πράγματι ξεσηκώθηκε εναντίον των δικτατόρων και απαιτούσε τα δικαιώματά του με το γνωστό σύνθημα: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».Τότε, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, ο στρατός αποφάσισε να εισβάλλει με ένα άρμα μάχης (τανκ) μέσα στο χώρο του πολυτεχνείου, για να συλλάβει τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν.
   Τους νεκρούς αυτούς τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 του Νοέμβρη, γιατί χάρη σε αυτούς, έχουμε εμείς σήμερα δημοκρατία και ζούμε ελεύθεροι.


                                                               


                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.