Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η Πρωταπριλιά

     Το ψέμα της Πρωταπριλιάς, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ξεκίνησε στη Γαλλία του 16ου αιώνα, όπου μέχρι το 1564, η αλλαγή του χρόνου δε γινόταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Απριλίου. Ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος αποφάσισε τότε να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου, για να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
    Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και πολλοί Γάλλοι μάλιστα συνέχισαν να γιορτάζουν την  Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, πράγμα που προκαλούσε τα πειράγματα των υπολοίπων, οι οποίοι τους κορόιδευαν και τους έστελναν ψεύτικα δώρα. Με τον καιρό το πείραγμα αυτό εξελίχθηκε σε έθιμο και ο κόσμος συνήθισε να λέει μικρά αθώα ψέματα.
    Κατά μία άλλη εκδοχή, το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τους Κέλτες, λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι οποίοι ήταν πολύ καλοί ψαράδες και ξεκινούσαν το ψάρεμά τους κάθε χρόνο τη 1η Απριλίου. Επειδή όμως συχνά δεν μπορούσαν να πιάσουν πολλά ψάρια, συνήθιζαν να λένε ψέματα για την ποσότητα των ψαριών που είχαν ψαρέψει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.