Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Τι είναι το δίσεκτο έτος;

     Για να καταλάβουμε τι είναι το δίσεκτο έτος, πρέπει να πούμε, πως έχουμε το έτος που μετράμε εμείς και το ηλιακό έτος, το οποίο έχει να κάνει με τη θέση της γης, σε σχέση με τον ήλιο. Αυτά τα δύο έτη πρέπει να συμβαδίζουν.
    Το πρόβλημα που υπάρχει λοιπόν είναι πως στο έτος που μετράμε εμείς (365 ημέρες), έχουμε μια απόκλιση 6 ωρών σε σχέση με το ηλιακό έτος. Με αυτόν τον τρόπο μετά από χρόνια, δε θα είχαμε σωστή μέτρηση στα μερόνυχτα και στις εποχές με βάση τη θέση μας στον ήλιο. Για παράδειγμα 12:00 η ώρα το μεσημέρι μπορεί να ήταν νύχτα.
     Καταλαβαίνουμε δηλαδή πως οι μονάδες μέτρησης του χρόνου που έχουμε δημιουργήσει (λεπτά,ώρες, μήνες έτη κ.τ.λ.),δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι σε αντιστοιχία με την περιστροφή του ήλιου γύρω από τη γη.
     Για να μην υπάρχει λοιπόν αυτό το μπέρδεμα, οι επιστήμονες σκέφτηκαν να προσθέτουν κάθε 4 χρόνια, μία ημέρα στον μήνα Φεβρουάριο, έτσι ώστε να διορθώνουν την απόκλιση που εμφανίζεται κάθε χρόνο και είναι όπως αναφέραμε πιο πάνω, συν (+) 6 ώρες. Έτσι ο μήνας αυτός από 28, αυξάνει τις ημέρες του σε 29 κάθε τετραετία. 
     Βέβαια εδώ προκύπτει μια άλλη απορία! Γιατί να προστίθεται αυτή η ημέρα στον μήνα Φεβρουάριο και όχι σε κάποιον άλλο μήνα; Απλούστατα γιατί ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του έτους και όχι ο Δεκέμβριος, όπως εσφαλμένα νομίζουμε, οπότε σε αυτόν προσθέσαμε την ημέρα που μας "περίσσευε". 
    Για να το καταλάβουμε καλύτερα, πολύ παλιά, το κάθε έτος ξεκινούσε από τον Μάρτιο και τελείωνε τον Δεκέμβριο, μέχρι που αργότερα προστέθηκαν και άλλοι δύο μήνες, ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.
    Για να θυμόμαστε εύκολα το πότε έχουμε δίσεκτο έτος, αρκεί να γνωρίζουμε πως όποτε γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τότε το έτος εκείνο είναι δίσεκτο π.χ. 2016 Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, 2020 Αγώνες στο Τόκυο της Ιαπωνίας κ.τ.λ.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.