Στο μέσο της απόστασης Θεσσαλονίκης - Καβάλας, με άκρα τον οικισμό της Ρεντίνας και την διασταύρωση του Σταυρού, βρίσκεται το παραποτάμιο δάσος των Μακεδονικών Τεμπών. Αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Η έκταση του φτάνει περίπου τα 650 στρέμματα, και διασχίζεται σε όλο το μήκος του από τον ποταμό Ρήχειο.
Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών χαρακτηρίζεται από πολύ πυκνή βλάστηση, η οποία οφείλεται στο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και νερό έδαφος. Η βλάστηση που αναπτύσσεται αποτελείται κυρίως από μεγάλα πλατάνια, ιτιές, φλαμουριές, φράξους και φτελιές. Ακόμη υπάρχουν πολλά είδη θαμνωδών και ποωδών φυτών, όπως κρανιές, φτέρη, ιππουρίδες, παπαρούνες, γαλατσίδες και δρακόντια.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η παρουσία των αναρριχόμενων φυτών, όπως του Κισσού, που αγκαλιάζουν με το πυκνό φύλλωμα τους τα τεράστια πλατάνια. Στους λόφους που υψώνονται δεξιά και αριστερά από την κοιλάδα, ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει έναν διαφορετικό τύπο βλάστησης, που ονομάζεται μακία, και χαρακτηρίζεται από πυκνή θαμνώδη μορφή και μεγάλη ποικιλία ειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή εκτός από τη φυσική βλάστηση υπάρχουν και καλλιέργειες με σιτηρά και λεύκες.
Ιδιαίτερη ποικιλομορφία χαρακτηρίζει και την πανίδα της περιοχής. Το περιβάλλον της κοιλάδας των Μακεδονικών Τεμπών είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη και διαβίωση διαφόρων ερπετών και μικρών θηλαστικών. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς έχουν καταγραφεί 87 είδη, όπως κότσυφας, κοκκινολαίμης, κίσσα, δρυοκολάπτες και καρδερίνες.
Στην περιοχή απαντούν και πολλά αρπακτικά και μάλιστα θεωρείται σημαντικότατο ενδιαίτημα για τα αρπακτικά, όπως ο φιδαετός, η αετογερακίνα, ο μπούφος, η γερακίνα. Εξαιτίας της μεγάλης ορνιθολογικής της αξίας έχει συμπεριληφθεί στις Σημαντικές για τα Πουλιά Περιοχές της Ελλάδας.
Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών εκτός από το μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Από τους βορινούς πρόποδες του λόφου, στον οποίο δεσπόζει το κάστρο της Ρεντίνας, το Αρτεμίσιο, διερχόταν η περίφημη Ρωμαϊκή Εγνατία Οδός, ενώ σε κοντινή απόσταση από το κάστρο απλωνόταν η αρχαία Αρέθουσα. Τέλος στη δυτική είσοδο, πολύ κοντά στον σημερινό οικισμό της Ρεντίνας, βρίσκεται ο λιθόκτιστος ναός της Αγίας Μαρίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.