Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ασκήσεις Γλώσσας Ε΄ ΤΑΞΗ 29


1. Να υπογραμμίσεις τα ρήματα του παρακάτω κειμένου και να τα κατατάξεις στον χρόνο που βρίσκονται:
                                                     
    Στην Κίνα δεν έχω πάει, έχω διαβάσει όμως πολλές ιστορίες, παλιές και καινούριες, γραμμένες από ανθρώπους που ταξιδέψανε και που ζήσανε σ΄αυτή τη χώρα. Έκανα και γνωριμιά με δυο τρεις που ζήσανε πολλά χρόνια σ΄εκείνα τα μέρη, κι απ΄ό,τι θυμάμαι από τα λόγια τους κι από τα γραψίματα των αλλουνών, θα προσπαθήσω να σας ευχαριστήσω. (Απόσπασμα από άρθρο του Φώτη Κόντογλου)

ενεστώτας: _________________ παρατατικός: ___________________
αόριστος: __________________ εξακ. μέλλοντας: _________________
συνοπ. μέλ: _________________ παρακείμενος: __________________
υπερσυντέλικος: ______________ συντ. μέλλοντας: _________________


2. Να ξαναγράψεις το παρακάτω κείμενο βάζοντας τα ρήματα σε χρόνο παρατατικό:

    Η θάλασσα είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, καθώς όπου κι αν στέκεται κανείς την αντικρίζει ν΄απλώνεται μπροστά του. Έτσι οι άνθρωποι είναι στενά δεμένοι μαζί της και κάνουν πολλά ταξίδια, εκμεταλλευόμενοι τους ανέμους που φυσούν ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Να ξαναγράψεις το παρακάτω κείμενο βάζοντας τα ρήματα σε χρόνο αόριστο:

    Η θάλασσα αποτελεί το μέσο επικοινωνίας, τον δρόμο που φέρνει τους ανθρώπους του τόπου σε επαφή με άλλους λαούς και πολιτισμούς, είναι αυτή που τους βοηθάει να καλυτερέψουν τη ζωή τους. Γι΄αυτό και αυτοί την αγαπούν και δένονται μαζί της, την υμνούν στα τραγούδια τους και τη συνδέουν με τα παραμύθια τους.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Υπογράμμισε τους παροντικούς χρόνους, κύκλωσε τους παρελθοντικούς και θα απομείνουν οι μελλοντικοί:

ενεστώτας, παρατατικός, αόριστος, εξακολουθητικός μέλλοντας, συνοπτικός ή στιγμιαίος μέλλοντας, παρακείμενος, υπερσυντέλικος και συντελεσμένος μέλλοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.