Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Γιατί Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος;

   Συχνά κάνουμε το λάθος και γράφουμε τον μήνα Οκτώβριο με ένα "μ" μέσα στη λέξη. Φυσικά αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν και άλλοι τρεις μήνες που έχουν το "μ", όπως είναι ο Σεπτέμβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος. Γιατί όμως ο Οκτώβριος δεν έχει "μ";
   Όλα ξεκινούν από το ρωμαΐκό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε και εμείς.Το ημερολόγιο αυτό είχε παλιά 10 μήνες, αφού απουσίαζαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος και το έτος ξεκινούσε από τον μήνα Μάρτιο.
   Το λατινικό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν το εξής:
1) Martius (αφιερωμένο στον Άρη)
2) Aprilis (στον Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10) December (δέκατος)
    Οι πρώτοι 4 μήνες είχαν ονόματα θεών. Οι επόμενοι ακολουθούσαν αριθμητικά π.χ. Quintilis ήταν ο πέμπτος, Sextilis ο έκτος κ.τ.λ. Ο πέμπτος μήνας (Ιούλιος), αφιερώθηκε στον Ιούλιο Καίσαρα και ο έκτος μήνας (Αύγουστος) στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Στους αμέσως επόμενους μήνες συνεχίστηκε κανονικά η αρίθμηση, δηλαδή ο έβδομος μήνας ονομαζόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομαζόταν October από το octo (οκτώ), ο ένατος μήνας November από το novem (εννιά) και ο δέκατος December από το decem (δέκα). Βλέπουμε λοιπόν πως ο Οκτώβριος δεν είχε κανένα "μ" στα λατινικά, οπότε δεν έχει και στα ελληνικά.  
    Πολύ αργότερα, όταν προστέθηκαν και οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ρωμαϊκού ημερολογίου, η αρίθμηση χάλασε, αφού ο Σεπτέμβριος από έβδομος έγινε ένατος μήνας, ο Οκτώβριος από όγδοος, έγινε δέκατος, ο Νοέμβριος από ένατος, έγινε ενδέκατος και ο Δεκέμβριος από δέκατος, έγινε δωδέκατος μήνας. Το γεγονός αυτό όμως δεν επηρέασε την ονοματολογία, η οποία παρέμεινε η ίδια και συνεχίζει να μας μπερδεύει ακόμα και σήμερα!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.