Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Άγιος Δημήτριος και 28η Οκτωβρίου 1940



    Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μετά τη γέννηση του Χριστού, στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους μεγάλους μάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν παιδί αριστοκρατικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης και σύντομα έγινε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Παρόλα αυτά φυλακίστηκε, όταν δεν αρνήθηκε πως είχε γίνει χριστιανός.
    Σύμφωνα με την παράδοση, ευλόγησε μέσα στη φυλακή τον μαθητή του Νέστορα, ώστε να μπορέσει να νικήσει τον ειδωλολάτρη Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα, εξόργισε τον ρωμαίο αυτοκράτορα Μαξιμιανό που βρισκόταν στο στάδιο και έτσι ο Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ενώ ο Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.
    Στη συνέχεια οι χριστιανοί παρέλαβαν το σώμα του και το έθαψαν εκεί που μαρτύρησε, απ΄όπου άρχισε να βγαίνει μύρο (άρωμα), γι΄ αυτό ονομάστηκε και μυροβλύτης.
    Είναι πολιούχος (δηλαδή προστάτης) της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και ο ναός του, πάνω από τον τάφο του. Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.



                                                                  ΟΧΙ

  


    Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 οι Ιταλοί μάς κήρυξαν τον πόλεμο, όταν ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, μαζί με τον ελληνικό, λαό, είπε το περίφημο ΟΧΙ. Η πρώτη πολεμική σύγκρουση έγινε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, όπου οι Έλληνες κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν την επίθεση, αλλά τελικά να διώξουν τους Ιταλούς από το ελληνικό έδαφος.
    Στις 6 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί κήρυξαν και αυτοί τον πόλεμο στην Ελλάδα, για να βοηθήσουν τους φίλους και συμμάχους τους, τους Ιταλούς. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν στις ενωμένες δυνάμεις των εχθρών, αλλά τελικά νικήθηκαν και έμειναν κάτω από την κατοχή των Γερμανών μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1944, όταν οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.