Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Λίγα λόγια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

     Η Ολυμπία βρίσκεται στον νομό Ηλείας στην Πελοπόννησο και κατά την αρχαιότητα ήταν θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των Ελλήνων.
     Ήταν η έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 776 π.Χ., που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, έως το 393 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος τους κατάργησε. Οι Έλληνες μετρούσαν τα χρόνια με βάση τις Ολυμπιάδες με αρχή το έτος 776 π.Χ. Οι Αγώνες γίνονταν τον μήνα Αύγουστο και ήταν πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες προς τιμή του Δία.
      Όταν πλησίαζε ο καιρός για τους Αγώνες, έφευγαν κήρυκες από την Ολυμπία, που έφερναν σ΄ όλη την Ελλάδα το μήνυμα της εκεχειρίας. Τότε σταματούσαν όλες τις εχθροπραξίες και αναστέλλονταν οι θανατικές ποινές.
      Οι αθλητές έρχονταν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη των Αγώνων και προετοιμάζονταν υπό την εποπτεία των Ελλανοδικών (υπεύθυνοι για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων). Οι Αγώνες διαρκούσαν πέντε ημέρες και την πέμπτη ημέρα γινόταν το στεφάνωμα των νικητών με τον κότινο (κλαδί άγριας ελιάς).
      Στους Αγώνες έπαιρναν μέρος μόνο ελεύθεροι Έλληνες (αποκλείονταν ξένοι, δούλοι, ιερόσυλοι και φονιάδες). Επίσης, βραβεύονταν ρήτορες, ποιητές, φιλόσοφοι και μουσικοί, οι οποίοι παρουσίαζαν τα έργα τους.
      Εκτός από τους ολυμπιακούς, άλλοι πανελλήνιοι αγώνες ήταν τα Ίσθμια, στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου τιμούσαν τον Ποσειδώνα, τα Πύθια στους Δελφούς προς τιμή του Απόλλωνα και τα Νέμεα στη Νεμέα, όπου τιμούσαν τον Δία.
      Στην Ολυμπία τους νικητές τους στεφάνωσαν με κλαδί αγριελιάς (κότινο), στα Ίσθμια με κλωνάρι πεύκου, στα Πύθια με κλωνάρι δάφνης και στα Νέμεα με στεφάνι από σέλινο.  

                                 Η επανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων

      Μετά από προσπάθειες του Γάλλου Βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1894 αποφασίζεται η επανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που δε θα γίνονταν πια στην Ολυμπία, αλλά σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια, με ευθύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
      Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πέντε πλεγμένους πολύχρωμους κύκλους σε λευκό φόντο (αντιστοιχούν στις πέντε ηπείρους και συμβολίζουν τη συναδέλφωση των λαών).
      Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896 (ελληνική επιτυχία του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο δρόμο).
      Η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται με το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Στη συνέχεια η Φλόγα μεταφέρεται με τιμές στην έδρα των Αγώνων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.