Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τα κύρια ονόματα

     Στα κύρια ονόματα γράφουμε το πρώτο γράμμα τους πάντα με κεφαλαίο. Αυτά είναι τα ονόματά μας καθώς και τα ονόματα των ημερών της εβδομάδας, των μηνών, των γιορτών, των αγίων, των δρόμων, των πλατειών, των πόλεων, των χωρών, των νησιών, των βουνών, των ποταμών, των λιμνών, των ωκεανών, των εθνικών ονομάτων (π.χ. Γερμανός), των έργων τέχνης και λογοτεχνίας (π.χ.Οδύσσεια), των λέξεων Θεός, Χριστός, Παναγία κ.ά., των ονομάτων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, των τιμητικών τίτλων (π.χ. Εξοχότατε), των αθλητικών ομάδων, των ιστορικών γεγονότων, των επιστημών, καθώς και των ονομάτων κτιρίων και πλοίων.


1. Να ξαναγράψετε το παρακάτω κείμενο, γράφοντας τα κύρια ονόματα σωστά (με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα τους).

      Ο γιώργος εργάζεται στην εθνική τράπεζα της ελλάδος. Κάθε παρασκευή κάνει λογαριασμό για τις συναλλαγές που έκανε η τράπεζα την εβδομάδα που πέρασε, ενώ στο τέλος κάθε μάρτη, ιούνη, σεπτέμβρη και δεκέμβρη, κάνει την ίδια δουλειά για το τρίμηνο που πέρασε.
      Χτες είχε πάει για δουλειά στην αθήνα και σε μερικές μέρες ετοιμάζεται να πάει, για δουλειά της τράπεζας πάλι, στη θεσσαλονίκη. Στην αθήνα βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον παρθενώνα, ενώ στα σχέδιά του για τη θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και ο λευκός πύργος.
      Τα χριστούγεννα είχε πάει στο πήλιο, ενώ το πάσχα θα πάει στα ζαγοροχώρια, στην ήπειρο, περνώντας από τα γιάννενα.

Προσοχή όμως!!!
Τα επίθετα που παράγονται από κύρια ονόματα δε γράφονται με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα τους π.χ. ιαπωνικό αυτοκίνητο (ενώ Ιάπωνας, Ιαπωνία) ή πειραιώτικο μαγαζί (ενώ Πειραιάς, Πειραιώτης).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.