Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Φαράγγι Σαμαριάς

     Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας.
     Το μήκος του φαραγγιού φτάνει τα 18 χλμ. και το πλάτος του κυμαίνεται από τα 150 μ. ως τα 3-4 μ. στο στενότερο σημείο του, τις διάσημες «Σιδερόπορτες». Στο παρελθόν αποτέλεσε πολύ συχνά καταφύγιο των ντόπιων για να γλιτώσουν από τις σφαγές των κατακτητών.
     Η κατάβαση ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο του Ομαλού με υψόμετρο 1200 μ., συνήθως αρκετά νωρίς το πρωί καθότι η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 με 8 ώρες, ανάλογα με τους ρυθμούς του κάθε επισκέπτη.
    Η διάσχιση του Φαραγγιού της Σαμαριάς, αποκαλύπτει ένα συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο, με πηγές, μικρές λιμνούλες, τις τεράστιες πέτρες που αποκαλύπτει η κοίτη του χειμάρρου, και πολλά δέντρα, πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια.
     Το σκηνικό διανθίζεται από δέντρα που έχουν σκαρφαλώσει στους πιο απόκρημνους βράχους, πρίνους, μυρωδιές από βότανα και για τους τυχερούς επισκέπτες: ο κρητικός Αίγαγρος ή αλλιώς Κρι-Κρι, σε κάποια απότομη πλαγιά.
     Ο Δρυμός της Σαμαριάς περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, ορισμένα εκ των οποίων είναι ενδημικά της Κρήτης.
     Από εκεί κι έπειτα το πέρασμα αρχίζει να στενεύει, ώσπου τέσσερα περίπου χιλιόμετρα αργότερα συναντάς τον οικισμό της Σαμαριάς που εκκενώθηκε το 1962, όταν καθιερώθηκε η Σαμαριά ως Εθνικός Δρυμός. Λίγο παρακάτω, στο Κάτω Χωριό αν περπατήσεις λίγο ανηφορικά θα συναντήσεις την εκκλησία της Οσίας Μαρίας, που χάρισε (με παραφθορά) το όνομά της στη Σα-μαριά.
     Έπειτα, κι αφού προσπεράσεις το εκκλησάκι του Χριστού, βρίσκεσαι στο πιο εντυπωσιακό  ίσως σημείο του Φαραγγιού, τις διάσημες Σιδερόπορτες ή Πόρτες. Είναι το πιο στενό σημείο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, με τα κατακόρυφα τοιχώματα να ορθώνονται επιβλητικά πάνω από το κεφάλι σου.
     Ευτυχώς σύντομα θα αντικρίσεις το γαλάζιο Λιβυκό Πέλαγος στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης όπου μπορείς να διανυκτερεύσεις ή να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει ως το Λουτρό, τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.