Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Δυνάμεις του Άξονα και Συμμαχικές

                    Συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

      Οι Συμμαχικές δυνάμεις είναι η συνήθης ονομασία ενός από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελούνταν από τα κράτη που αντιστέκονταν στην επιθετικότητα του Άξονα, υπό την ηγεσία τριών μεγάλων δυνάμεων που αποκαλούνταν «Οι Τρεις Μεγάλοι»: Σοβιετική Ένωση, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ. Στις Συμμαχικές δυνάμεις, εντάχτηκε και η Ελλάδα μετά την έναρξη του πολέμου με την Ιταλία το 1940.
      Άλλες χώρες που συμμετείχαν στη Συμμαχία ήταν και οι εξής: Γαλλία, Κίνα, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία, Ινδία, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Δανία, Νορβηγία, Τσεχοσλοβακία, Φιλιππίνες και οι αποικίες διαφόρων κρατών.
      Κατά τη διάρκεια του πολέμου πολλές χώρες άλλαξαν στρατόπεδο, ενώ άλλες διχάστηκαν πολεμώντας διαφορετικούς αντιπάλους.

                   Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

    Άξονας είναι η ονομασία ενός από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (ο άλλος είναι οι Σύμμαχοι). Αν και οι δυνάμεις που τον αποτελούσαν είχαν αναλάβει συντονισμένη πολεμική δράση από το 1939, η επίσημη συγκρότησή του έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1940 με την «Τριμερή Συνθήκη του Βερολίνου» ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
      Πέρα από το στρατιωτικό του χαρακτήρα διέθετε και ιδεολογικό υπόβαθρο, αφού τα παραπάνω κράτη κυβερνιόνταν από ολοκληρωτικά και απροκάλυπτα ρατσιστικά καθεστώτα, τα οποία θεωρούσαν την παγκόσμια κυριαρχία επί «κατωτέρων λαών» ως ιστορικό τους πεπρωμένο.
       Κατά τη διάρκεια του πολέμου εντάχθηκαν στον Άξονα διάφορα κράτη, είτε στη βάση της ιδεολογικής συγγένειας και του συμφέροντος είτε διότι κατακτήθηκαν από τις δυνάμεις του.
       Οικειοθελώς προσχώρησαν η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Ισπανία δε συμμετείχε, υποστήριξε όμως τη δημιουργία εθελοντικών σωμάτων που πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών. Η Φινλανδία επίσης δε συμμετείχε, αλλά βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Σοβιετική Ένωση και συνεργάσθηκε με τη γερμανική Βόρεια Στρατιά στο Ανατολικό Μέτωπο.
      Στο απόγειο της δύναμής του ο Άξονας ήλεγχε το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, ολόκληρη τη Δυτική Αφρική καθώς και εκτεταμένα εδάφη στην Ανατολική Ασία (κυρίως στην Κίνα και τη χερσόνησο της Ινδοκίνας). Παρ' όλα αυτά ο πόλεμος έληξε με την ολοκληρωτική ήττα του και την απώλεια όλων των κατακτημένων εδαφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.