Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Η ονομασία του Βυζαντίου



     O επικρατέστερος ιδρυτικός μύθος του Βυζαντίου παραδίδεται από τον Στράβωνα στα Γεωγραφικά, σύμφωνα με τον οποίο η πόλη ιδρύθηκε το 658/7 π.Χ. από Μεγαρείς αποίκους, με επικεφαλής τον Βύζαντα, από τον οποίο και πήρε το όνομά της.
     Ο μυθικός ήρωας Βύζας θεωρείται γιος του βασιλιά Νίσου από τα Μέγαρα ή γιος του Ποσειδώνα και της Κερόεσσας, κόρης της Ιούς και του Δία, την οποία η μητέρα της γέννησε στον Κεράτιο κόλπο. Άλλη εκδοχή εμφανίζει τον Βύζαντα ως γιο της νύμφης Σεμέστρας. Ο Βύζας αναφέρεται μαζί με τους Άντες στο χρονογράφημα Παραστάσεις σύντομοι χρονικαί (8ος-9ος αι.) και εικάζεται ότι πιθανός συνδυασμός των δύο ονομάτων οδήγησε στο τοπωνύμιο Βυζάντιον.
     Για τη χρονολογία ίδρυσης της πόλης υπάρχουν αρκετές εκδοχές, με επικρατέστερη εκείνη του 660 ή 659 π.Χ.. 


Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Οδυσσέας Ελύτης

Ο Οδυσσέας Ελύτης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1911. Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Εκτός από ποιήματα έγραψε πεζά και δοκίμια. Τα σημαντικότερα έργα του Οδυσσέα Ελύτη είναι το Άξιον Εστί, Τα Ρω του Έρωτα και Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας.
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη (3)
λησμονάτε τη χώρα μου!
Αετόμορφα 'χει τα ψηλά βουνά                                          
στα ηφαίστεια κλήματα σειρά                              
και τα σπίτια πιο λευκά (3)
στου γλαυκού το γειτόνεμα!

Τα πικρά μου χέρια με τον Κεραυνό
τα γυρίζω πίσω απ' τον Καιρό
τους παλιούς μου φίλους καλώ (3)